منحنی تنش-کرنش و نقاط مهم در آن

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
منحنی تنش-کرنش و نقاط مهم در آن — به زبان ساده

تنش و کرنش، دو مفهوم مهم و اساسی در حوزه مقاومت مصالح محسوب می‌شوند. رابطه بین تنش و کرنش در یک ماده را می‌توان با انجام آزمایش‌های فشاری یا کششی بر روی یک نمونه تعیین کرد. در این آزمایش‌ها، نمونه تحت بارگذاری قرار می‌گیرد و میزان نیرو به طور پیوسته افزایش می‌یابد.
فهرست مطالب این نوشته

منحنی تنش و کرنش

با افزایش نیرو، مقادیر تغییر شکل نمونه اندازه‌گیری می‌شود و در نهایت، با استفاده از این مقادیر، منحنی تنش-کرنش به دست می‌آید. میزان تغییر شکل یک نمونه، به مدول الاستیک و هندسه (طول و سطح مقطع) آن بستگی خواهد داشت. در طراحی‌های مهندسی، اطلاعات مرتبط با خصوصیات رفتاری مواد، فارغ از اثر هندسه آن‌ها مورد نیاز هستند. از این‌رو، برای حذف کردن اثر هندسه، داده‌های موجود را به پارامترهای دیگر تبدیل می‌کنند. به این منظور، مقادیر بارگذاری به تنش و مقادیر تغییر شکل به کرنش تبدیل می‌شوند:
تنش:
P: بار اعمال شده؛ A0: مساحت اولیه سطح مقطع نمونه آزمایشگاهی
کرنش:
L: طول فعلی نمونه؛ L0: طول اولیه نمونه


منحنی تنش و کرنش​

با به کارگیری مقادیر تنش و کرنش حاصل از آزمایش‌های کششی، منحنی تنش-کرنش مانند شکل زیر خواهد بود:
منحنی تنش-کرنش (حقوق معنونی این تصویر متعلق به وبسایت MechaniCalcاست.)
همان گونه که مشاهده می‌کنید، در منحنی بالا چند نقطه مهم علامت‌گذاری شده‌اند که هر یک را به طور مختصر توضیح می‌دهیم:
  • P (حد تناسب): حداکثر مقدار تنشی که در آن، منحنی تنش-کرنش به صورت خطی است.
  • E (حد الاستیک): حداکثر مقدار تنشی که در آن، هیچ تغییر شکل دائمی در ماده به وجود نمی‌آید. در فاصله بین حد تناسب و حد الاستیک، منحنی به صورت خطی نیست اما ماده هنوز در ناحیه الاستیک قرار دارد و اگر بارگذاری در این نقطه یا پایین‌تر از آن متوقف شود، نمونه به طول اولیه خود بازمی‌گردد.
  • Y (نقطه تسلیم): مقدار تنشی که از آن به بعد، میزان کرنش با سرعت زیادی افزایش می‌یابد. به میزان تنش در نقطه تسلیم، مقاومت تسلیم (Sty) گفته می‌شود. نقطه تسلیم برخی از مواد کاملاً مشخص نیست. از این‌رو، برای تعیین این نقطه، معمولاً روش «آفست 0.2 درصد» (0.2% offset) مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای انجام این روش، ابتدا باید مقدار 0.002 را بر روی محور x (کرنش) مشخص نموده و سپس از روی آن، یک خط موازی با قسمت خطی منحنی رسم کرد. هر نقطه‌ای بر روی منحنی که با این خط تقاطع داشته باشد، به عنوان نقطه تسلیم (Y) در نظر گرفته می‌شود.
  • U (مقاومت نهایی): حداکثر مقدار تنش در نمودار تنش-کرنش، بیانگر مقاومت نهایی (Stu) ماده است. مقاومت نهایی، با عنوان مقاومت کششی نیز شناخته می‌شود. بعد از رسیدن نمونه به این نقطه، ماده رفتاری موسوم به «پدیده باریک شدگی» (Necking) را از خود بروز می‌دهد. در این پدیده، مساحت سطح مقطع نمونه در یک ناحیه موضعی به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد.
  • F (نقطه شکست): نقطه‌ای که در آن ماده شکسته شده و به دو قسمت تقسیم می‌شود.
منحنی‌های منحنی تنش-کرنش، معمولاً در تحلیل قطعات و سازه‌های مهندسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در برخی از مواقع، داده‌های مورد نیاز برای رسم این منحنی‌ها به راحتی قابل دسترس نیستند. در این شرایط، استفاده از معادله «رامبرگ-ازگود» (Ramberg-Osgood) به منظور تخمین منحنی تنش-کرنش، روش نسبتاً ساده‌ای به شمار می‌رود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

تخمین منحنی تنش-کرنش​


تخمین منحنی تنش-کرنش

یکی از اطلاعات مورد نیاز در طراحی‌های مهندسی، منحنی تنش-کرنش ماده است. در صورتی که داده‌های آزمایشگاهی کافی برای رسم دقیق این منحنی در دسترس نباشند، باید از روش‌های تخمینی برای به دست آوردن آن استفاده کرد. معادله «رامبرگ-ازگود» (Ramberg-Osgood)، تنها با به کارگیری مقادیر مقاومت تسلیم، مقاومت نهایی، مدول الاستیک و درصد کشیدگی یک ماده، منحنی تنش-کرنش آن را تخمین می‌زند. پارامترهای مذکور، از خواص متداول مواد به حساب می‌آیند و دسترسی به آن‌ها نسبتاً آسان است.
فهرست مطالب این نوشته

معادله رامبرگ-ازگود

بر اساس معادله رامبرگ-ازگود، رابطه کرنش کل (الاستیک و پلاستیک) با توجه به مقادیر تنش، به صورت زیر خواهد بود:

σ: مقدار تنش؛ E: مدول الاستیک ماده؛ Sty: مقاومت کششی ماده؛ n: توان کرنش سخت‌شوندگی (با استفاده از خواص معلوم ماده محاسبه می‌شود)
در ادامه، پارامترهای موجود در این معادله را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

معادله رامبرگ-ازگود​

معادله «رامبرگ» (Ramberg) و «ازگود» (Osgood) به طور معمول برای تخمین منحنی تنش-کرنش یک ماده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این معادله، به صورت نمایی است و برای تعریف کرنش پلاستیک در یک ماده به کار گرفته می‌شود.


منحنی تنش-کرنش در ناحیه پلاستیک را می‌توان توسط رابطه زیر تخمین زد:

εp: کرنش پلاستیک؛ H: ضریب مقاومت (هم واحد با تنش)؛ n: توان کرنش سخت‌شوندگی (بدون واحد)
کرنش الاستیک در یک ماده، دارای رابطه خطی با تنش است:

εe: کرنش الاستیک؛ E: مدول الاستیک
از مجموع کرنش الاستیک و پلاستیک، کرنش کل حاصل می‌شود:

تعیین ثابت‌های معادله رامبرگ-ازگود​

برای اینکه معادله رامبرگ-ازگود، کارایی مورد نظر را داشته باشد، باید ثابت‌های n و H را به دست آورد. این ثابت‌ها، با استفاده از روابط زیر محاسبه می‌شوند:


در معادلات بالا، (σ1,ε1) و (σ2,ε2)، دو نقطه در ناحیه پلاستیک منحنی تنش-کرنش هستند. برای محاسبه ثابت‌های مورد نیاز، در مرحله اول باید مختصات این دو نقطه را به دست آورد.
اگر مقاومت تسلیم (Sty)، مقاومت نهایی (Stu)، مدول الاستیک (E) و کرنش در نقطه شکست (εf) برای یک ماده مشخص باشد، دو نقطه تسلیم و نهایی در ناحیه پلاستیک قابل محاسبه خواهند بود. در نهایت، با استفاده از این دو نقطه، می‌توان منحنی ناحیه پلاستیک را به دست آورد. کرنش در ناحیه شکست، از رابطه زیر به دست می‌آید:

در معادله بالا، eL، درصد کشیدگی ماده را نشان می‌دهد که مقدار آن معمولاً در دسترس است.
توجه به این نکته ضروری است که در ناحیه پلاستیک منحنی، مقدار معادله (σ=Hεpn)، به کرنش پلاستیک وابسته خواهد بود. از این‌رو، باید مقادیر کرنش پلاستیک برای دو نقطه مورد نظر را تعیین کرد. این کرنش با استفاده از کرنش کل قابل محاسبه خواهد بود:

ε: تنش کل؛ εe: تنش الاستیک
جدول زیر برای تعیین نقطه تسلیم و نقطه نهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد:
تنش (σ)کرنش کل (ε)کرنش الاستیک (εe)کرنش پلاستیک (εp)
نقطه تسلیم:Sty
0.002
نقطه نهایی:Stu
εf
توجه داشته باشید که در هنگام تعیین کرنش در نقطه تسلیم، میزان کرنش پلاستیک، 0.002 فرض شده است. این مقدار با روش آفست 0.2 درصد در منحنی تنش-کرنش برابری می‌کند. برای اینکه نقطه تسلیم در ناحیه پلاستیک منحنی قرار گیرد، اتخاذ چنین فرضی ضروری است. با توجه به جدول بالا، مشاهده می‌شود که نقطه تسلیم و نقطه نهایی در ناحیه پلاستیک، دارای مختصات زیر هستند:
  • نقطه تسلیم: (Sty,0.002)
  • نقطه نهایی: (Stu,εf)
با در دست داشتن دو نقطه در ناحیه پلاستیک منحنی، ثابت‌های n و H برای معادله رامبرگ-ازگود قابل محاسبه خواهند بود. توان کرنش سخت‌شوندگی (n) نیز با توجه به رابطه زیر به دست خواهد آمد:

مقدار H با استفاده از نقطه تسلیم با مختصات (Sty,0.002)، به عنوان نقطه مرجع محاسبه شده است:

حال که n و H تعیین شده‌اند، معادله کرنش کل بر حسب مقدار تنش به دست می‌آید:

با جایگذاری عبارت H، می‌توان معادله بالا را ساده‌سازی کرد. به این ترتیب، معادله نهایی برای به دست آوردن کرنش کل بر حسب پارامتر تنش، به صورت زیر درمی‌آید:

توجه: توان کرنش سخت‌شوندگی (n) و پارامتر رامبرگ-ازگود (n)، دارای نماد یکسانی هستند؛ به همین دلیل، نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت. این پارامترها، در واقع معکوس یکدیگر هستند و این موضوع، تشخیص آن‌ها را پیچیده‌تر می‌کند. در عمل، به جای پارامتر رامبرگ-ازگود، توان کرنش سخت‌شوندگی در معادله مورد استفاده قرار می‌گیرد زیرا توان کرنش سخت‌شوندگی، به عنوان یک خصوصیت کلی ماده شناخته می‌شود و خارج از مبحث معادله رامبرگ-ازگود نیز کارایی دارد.
 

Similar threads

بالا