Uses[edit] FiberThe fruit section of L. aegyptiaca may be allowed to mature and used as a bath or kitchen sponge after being processed to remove everything but the network of xylem or fibers. Marketed as luffa or loofah, the sponge is used like a body scrub.
In Paraguay, panels are made out of luffa combined with other vegetable matter and recycled plastic. These can be used to create furniture and construct houses.[3]
[edit] Food
Beerakaya pulusu curry ingredientsLuffa are best eaten when small (less than 12 cm) and still green.
In Karnataka's Malenadu (Western Ghats) it's known as Tuppadahirekayi, which literally translates to buttersquash. It grows naturally in this region and is consumed when it's still tender and green, it's mostly used as a vegetable in curries, but is loved as a snack, bhajji, dipped in chickpea batter and deep fried. Once the fruit dries out, as the name goes it's used as a natural scrubber, washing sponge, Loofah.
In Maharashtra, India, dodka (Ridge Gourd/luffa) and ghosavala (smooth luffa) are common vegetables prepared with either crushed dried peanuts or with beans. In Northern India as well as Pakistan, Turai (thoo-raee) is the common name for Luffa.
In China, Indonesia, the Philippines, Manipur, India (called Sebot) the luffa or patola is eaten as a green vegetable in various dishes. The luffa is eaten when the fruit is young and the sponge has yet to become tough. It is also known as Chinese Okra in Canada.
Luffa species are used as food plants by the larvae of some Lepidoptera species, including Hypercompe albicornis.
[edit] MedicineIts juice is used as a natural remedy for jaundice. The juice is obtained by pounding the bitter luffa and squeezing it through a cloth. Bitter luffa seeds and dry crusts are also available and can be used for the same purpose.
استفاده [ویرایش] FiberThe بخش میوه aegyptiaca L. ممکن است به بلوغ مجاز است و به عنوان یک حمام و یا اسفنج آشپزخانه بعد از اینکه پردازش برای حذف کردن همه چیز، اما شبکه ای از آوند چوبی یا الیاف استفاده می شود. به بازار عرضه به عنوان luffa یا loofah، اسفنج مانند یک اسکراب بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
در پاراگوئه، پانل های خارج از luffa در ترکیب با مواد گیاهی دیگر و جنس پلاستیک بازیافت شده ساخته شده است. این را می توان مورد استفاده برای ایجاد مبلمان و ساخت خانه است. [3]
[ویرایش] مواد غذایی
کاری pulusu Beerakaya ingredientsLuffa بهترین خورده زمانی که کوچک (کمتر از 12 سانتی متر) و هنوز سبز است.
در Malenadu کارناتاکا (قسمت های غربی) آن را به عنوان Tuppadahirekayi، که به معنای واقعی کلمه به buttersquash ترجمه شناخته شده است. این به طور طبیعی در این منطقه رشد می کند و مصرف آن هنوز مناقصه و سبز است، آن را بیشتر به عنوان یک سبزی در ادویه کاری استفاده می شود، اما به عنوان یک میان وعده، bhajji، غوطه ور در نخود خمیر و سرخ شده را دوست داشت. پس از میوه خشک کردن، به عنوان نام می رود که آن را به عنوان یک اسکرابر طبیعی استفاده می شود، شستشو، اسفنج، Loofah.
در ماهاراشترا، هند، dodka (ریج کدو / luffa) و ghosavala (صاف luffa) سبزیجات معمولی تهیه شده با خشک یا بادام زمینی خرد شده یا با لوبیا. در شمال هند و همچنین پاکستان، Turai (thoo raee) نام رایج برای Luffa است.
در چین، اندونزی، فیلیپین، مانیپور، هند (نام Sebot) luffa یا patola به عنوان یک سبزی سبز در غذاهای مختلف خورده است.luffa خورده است زمانی که میوه جوان است و اسفنج هنوز برای تبدیل شدن به سختی. همچنین این عنوان بامیه چینی در کانادا شناخته شده است.
گونه Luffa به عنوان گیاهان مواد غذایی را به لارو بعضی از گونه ها پولکبالان، از جمله albicornis Hypercompe استفاده می شود.
[ویرایش] آب MedicineIts است به عنوان یک درمان طبیعی برای یرقان مورد استفاده قرار می گیرد.آب با تپش luffa تلخ و فشردن آن را از طریق یک پارچه به دست می آید. دانه های تلخ luffa و پوسته های خشک نیز موجود است و می توان برای همان هدف مورد استفاده قرار گیرد.