وفس ، زیباترین روستای استان مرکزی

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار


اگر اهل روستاگردی و تماشای طبیعت بکر و دست نخورده هستید، پیشنهاد ما به شما روستای بزرگ و تاریخی وفس اراک است که با تمام جذابیت هایش سفری پرخاطره را برای شما رقم خواهد زد.
روستای وفس (vafs) با آب و هوای دلچسب، چشم اندازهای طبیعی، مزارع و باغ ها، چشمه های آب فراوان، بافت تاریخی منحصر بفرد و قابلیت های ورزش های کوهستانی اش به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری شناخته شده وسال هاست که میزبان خوبی برای گردشگران و طبیعت دوستان به شمار می رود.
وفس از توابع استان مرکزی و در قلب کوهستان و در میان کوههای با ارتفاع زیاد قرار گرفته است و با ارتفاع 2200 متر از سطح دریا در میان روستاها و شهرهای اطراف، بلندترین ارتفاع را دارد و اختلاف ارتفاع آن با مناطق اطرافش به جز روستاهای خیلی نزدیک بسیار زیاد است درنتیجه میزان نزولات جوی و پوشش گیاهی در وفس بیشتر و آب و هوای آن نیز با سایر مناطق اطراف تفاوت چشمگیری دارد.



فسیل های یک سرزمین قدیمی
کوههایی که روستای زیبای وفس را محصور کرده از نوع آهکی و رسوبی است و در این کوهها بقایای موجودات زنده که در لایه های زمین مانده اند و به آنها سنگواره (فسیل) گفته می شود به وفور دیده می شوند و نشان دهنده آن است که در گذشته کوههای وفس جزء مناطق کم عمق دریایی به نام تیس بوده که طبق تحقیقات زمین شناسان، تا اوایل دوران سوم زمین شناسی(میوسن) در منطقه هایی از ایران مرکزی از جمله وفس، گسترده بوده است، این دریای کم عمق به مرور زمان و با تغییرات و تبدیلات بسیار و ته نشین شدن املاح دریایی، به تدریج از بین رفته و کوههای رسوبی ایجاد شده اند.



از کوهنوردی تا غارنوردی
بلندترین نقطه‏ی وفس، کوه «قلنجه» با ارتفاعی در حدود 2745 متر (در جنوب وفس) و پست‏ترین نقطه آن محلی در دشت وسیع «انجمن» (در شمال وفس) با ارتفاعی در حدود 1550 متر است.



خانه های مسکونی روستا با بافتی متراکم در یک طبقه با ایوان و سقف مسطح بر روی دامنه‏ کوهها ساخته شده‏اند و کوچه باغ های پیچ در پیچ آن با درختان سایه دار جلوه بسیار زیبایی دارند. باغات ایجاد شده در میان دره‏ها و زمین های زراعی در شیب کوهپایه‏ ها چشم اندازی بسیار تماشایی به این منطقه بخشیده است.





اما در این منطقه شما به جز کوهنوردی امکان غارنوردی را هم خواهید داشت. با گسترش سازه‌های آهكی و دولومیتی در منطقه وفس، غارهای طبیعی و اعجاب انگیزی به وجود آمده اند که از مهمترین آنها می توان به غار وفس و غار قلعه جوق اشاره کرد.

اگر گذارتان به این روستا افتاد، به جز غارنوردی و کوهنوردی شما فرصت بازدید از بنای زیارتگاهی امام زاده شاهزاده حسین را هم دارید که از بناهای دوره صفوی است. امام زاده یحیی و امامزاده اسماعیل هم دو امامزاده دیگر این روستا هستند که نشان از قدمت بسیار وفس دارند.

میزبان های وفسی شما


مردم وفس با لهجه وفسی موسوم به «وُوسی» که یکی از لهجه‌های قدیم پارسی باستان و شاخه‌ای از تاتی است صحبت می کنند و عمده فعالیت آنها، کشاورزی، دامداری، باغداری است وصنایع دستی گیوه چینی، قالی بافی، جاجیم بافی، گلیم و سوزن دوزی و سبد بافی در این روستا به وفور تولید می شود.

مسیر دستیابی
روستای وفس در فاصله 120 کیلومتری اراک واقع شده است. این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان کمیجان و در 15 کیلومتر شمال شرقی آن قرار دارد، مسیر دسترسی به این روستا آسفالت و بسیار مناسب است.


 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
روستای وفس، ماسوله استان مرکزی




روستای زیبای وفس در حصاری از کوه‌های نسبتاً بلند واقع شده است و از سمت جنوب، مشرق و مغرب در محاصرهٔ کوهستان قرار دارد و تنها از سمت شمال به درختستانها و باغهای میوه منتهی می‌شود.آخرین اظهار نظر سرپرست میرتث فرهنگی استان مرکزی از تلاش برای تبدیل کردن این روستا به هدف گردشگری کشور و روستاهایی مانند ماسوله و ابیانه است
گویش باستانی وفسی / گویش وفسی در اشعار باباطاهر
یکی از قدیمیترین و فقیرترین گویشها از جهت تعداد سخنگویان به آن، گویش وفسی است که در منتهی الیه حدود مرزی استان مرکزی با استان همدان، در شمال شهرستان اراک استفاده می‌شود.
در روستای وفس و سه روستای همجوار، یعنی چهرقان در غرب و فرک و گورچان در شرق، به این لهجه سخن می‌گویند، البته در گویش این روستاها به طور جزئی تفاوتهایی مشاهده می‌شود ولی اصل و مبنای آنها یکی است.
در فهلویات باباطاهر همدانی کلمات مشابه زیادی با گویش وفسی وجود دارد مانند، دیرم به مفهوم دارم.
تن محنت کشی دیرم خدایا، دل حسرت کشی دیرم خدایا

گویش وفسی یادگاری از زبان باستانی تاتی به گواه پژوهش ها

لهجه وفسی که به " وُوسی" موسوم است بنا به آنچه پژوهشگران گفته ‌اند، لهجه‌ای از زبان باستانی تاتی است.

ابراهیم دهگان در کتاب فقه اللغه در ضمن معرفی وفس و واقعه کشتار جمعی آن، گویش وفس را یکی از لهجه‌های قدیم پارسی باستان و شاخه‌ای از تاتی می‌نامند.

دکتر معین در جلد چهارم فرهنگ خود تحت عنوان وفسی (Vafsi) منسوب به وفس، لهجه اهالی وفس نام می‌برند.

آب و هوای دلچسب بهاری در سرزمین فسیل های آهکی




وفس با آب و هوای دلچسب، چشم اندازهای طبیعی، مزارع و باغ ها، چشمه های آب فراوان، بافت تاریخی منحصر بفرد و قابلیت های ورزش های کوهستانی اش در قلب کوهستان و در میان کوههای با ارتفاع زیاد قرار گرفته است.


برخی گردشگران خبر از وجود فسیل خایی در کوهها و صخره های این روستا خبر می دهند.

آنان بر این باورند، کوههایی که روستای زیبای وفس را محصور کرده از نوع آهکی و رسوبی است و در این کوهها بقایای موجودات زنده که در لایه های زمین مانده اند به وفور دیده می شود.

از کوهنوردی تا غارنوردی در وفس

بلندترین نقطه‏ ی وفس، کوه قلنجه با ارتفاعی در حدود 2745 متر در جنوب وفس و پست‏ترین نقطه آن محلی در دشت وسیع انجمن در شمال وفس با ارتفاعی در حدود 1550 متر است.

خانه های مسکونی روستا با بافتی متراکم در یک طبقه با ایوان و سقف مسطح بر روی دامنه‏ کوهها ساخته شده‏اند و کوچه باغ های پیچ در پیچ آن با درختان سایه دار جلوه بسیار زیبایی دارند.

باغات ایجاد شده در میان دره‏ها و زمین های زراعی در شیب کوهپایه‏ها چشم اندازی بسیار تماشایی به این منطقه بخشیده است، هم امگان کوهنوردی است هم غارنوردی.

حاجی رضوان، آرامش بخش دیگر وفس

منطقه بکر وفس دارای امامزاده ای به نام امامزاده حاجی رضوان است که گردشگرانی که به وفس می روند از زیارت آن دریغ نمی کنند.




این امامزاده با جاذبه های معنوی در تکاپوی دیدن جاذبه ها، آرامش خاصی به بازدیدکنندگان می بخشد.

 

Similar threads

بالا