طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری​



طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


طبیعتا همه ما ترجیح می‌دهیم در کنار طعم خوب، مواد غذایی با کیفیتی را مصرف کنیم. یکی از مواد غذایی بسیار پرکاربرد در تهیه انواع غداهای ایرانی روغن است. احتمالا همه شما کم و بیش با روغن حیوانی یا روغن زرد هم آشنایی دارید. روغن حیوانی از شیر گاو و گوسفند یا فرآورده‌های آن تهیه می‌شود و سرشار از مواد مغذی است چون از لبنیات تهیه می‌شود و خواص شیر را در خود دارد، البته به شرط اینکه به اندازه مصرف شود چون باید در نظر داشت که روغن حیوانی در کنار مزایا، اسیدهای چرب اشباع دارد و مصرف بیش از حد آن، سلامتی قلب را به خطر می‌اندازد. روغن کرمانشاهی هم از خانواده روغن زرد است که برای بازیابی قوای جسمانی، مخصوصا در خانم‌هایی که وضع حمل می‌کنند، بسیار مفید است و به استخوان‌ها استحکام می‌بخشد. در این مطلب از مجله کوروش قصد داریم طرز تهیه روغن حیوانی را هم از کره و هم از سرشیر و خامه، به شما آموزش دهیم. شما به راحتی با رعایت فوت و فن‌های طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد یا به قول ترک‌ها روغن ساری یاغ می‌توانید این روغن را در منزل تهیه کنید. با ما همراه باشید.


طرز تهیه روغن حیوانی از کره​


طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


مواد لازم​


کره حیوانی (محلی): ۱۵۰۰ گرم
آب: ۱/۴ لیوان دسته دار فرانسوی
نمک: ۱/۲ قاشق چای خوری
آرد سفید: ۱ قاشق غذا خوری

طرز تهیه​


طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


مرحله اول​


یک قابلمه را که به اندازه ۴ تا ۵ کیلوگرم مایع ظرفیت دارد، روی حرارت بگذارید و اجازه دهید گرم شود. کره را در آن بریزید و نمک را اضافه کنید.
بعد از اینکه کره کاملا آب شد و نزدیک به بخار شدن بود، آرد را به تدریج به آن اضافه کنید و به هم بزنید تا آرد گلوله نشود. هم زدن را تا انتهای کار ادامه دهید تا آرد نسوزد. به خاطر داشته باشد که در تمام این مدت باید حرارت ملایم باشد.
بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، آب یا دوغ داخل روغن شروع به بخار شدن می‌کند و روی روغن، کف تشکیل می‌شود. مایع را به خوبی به هم بزنید و حرارت را کم کنید تا سر نرود.

مرحله دوم​


طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


مقداری از روغن را با ملاقه بردارید و مدام از فاصله ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متری به خود روغن داخل ظرف اضافه کنید تا کف‌ها از بین بروند. وقتی کف‌ کره خوابید و رنگ آن شفاف شد، حرارت را قطع کنید و اجازه دهید کمی خنک شود.
کره ذوب شده در قابلمه را از یک پارچه خیلی نازک عبور دهید تا ناخالصی‌های آن گرفته شود. مایع به دست آمده را در ظرف شیشه‌ای مناسب بریزید و در یخچال نگه دارید.

فوت و فن های تهیه روغن حیوانی از کره و نگهداری آن​


طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


*در طرز تهیه روغن حیوانی می‌توانید از کره گاوی، گوسفندی یا دوغی استفاده کنید.
*طرز تهیه روغن کرمانشاهی هم به همین صورت است ولی تفاوت روغن کرمانشاهی با دیگر روغن‌های زرد حیوانی در کیفیت و نوع گیاهانی است که پیش از این، برای معطر کردن روغن اضافه می‌کردند.
*روغنی را که با این روش تهیه کرده‌اید، می‌توانید به مدت ۳ ماه در دمای محیط و ۱ سال در یخچال نگه دارید.
*اگر می‌خواهید روغن حیوانی‌تان بوی خوبی داشته باشد، به همراه کره، برگ زردچوبه را در همان مرحله اول در قابلمه بریزید و در نهایت صاف کنید.
*در طرز تهیه روغن حیوانی خانگی از کره، می‌توانید آرد و آب را از مواد لازم حذف کنید.

طرز تهیه روغن حیوانی از سرشیر​


طرز تهیه روغن حیوانی یا روغن زرد از کره و سرشیر + فوت و فن نگهداری


سرشیر را از روی شیر یا دوغ جدا کنید. می‌توانید آن‌قدر شیر یا دوغ را در یک بطری بریزید و به هم بزنید تا سرشیر جدا شود. سرشیر را به مدت ۴۸ ساعت در یخچال قرار دهید و به مدت ۵ دقیقه با دور کند و ۲۰ دقیقه با دور تند بزنید به طوری که شیر آن جدا و کاملا یکدست شود. سپس سرشیر به دست آمده در این مرحله را در یک پارچه نازک تمیز بریزید تا شیر یا دوغ آن کاملا جدا شود. بعد سرشیر را در یک بطری شیشه‌ای بریزید و به روش بن ماری به شکل مایع درآورید.

نکته: روغن حیوانی از سرشیر یا کره را ترجیحا در فریزر قرار دهید و برای روی برنج، به‌جای روغن یا کره عادی، استفاده کنید. طرز تهیه کاچی با روغن حیوانی برای زائو هم بسیار توصیه می‌شود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

طرز تهیه روغن دنبه بدون بو به ۲ روش + نکات طلایی آن​



طرز تهیه روغن دنبه بدون بو


روغن دنبه بدون بو را چگونه تهیه کنیم؟ هر چند برخی افراد طرفدار پر و پا قرص روغن دنبه برای آشپزی هستند، اما بعضی دیگر بوی این روغن را آزاردهنده می دانند و از خوردن هر غذایی که در آن از روغن دنبه استفاده شده باشد، پرهیز می کنند. اما شما می توانید روغن دنبه را کاملا بدون بو درست کنید.


فوت و فن های طرز تهیه روغن دنبه بدون بو​


فوت و فن های طرز تهیه روغن دنبه


*سرکه ای را که در طرز تهیه روغن دنبه به کار می برید، بهتر است از نوع خانگی باشد تا کیفیت روغن دنبه بالاتر برود.

*به کار بردن سرکه و ماست در روش تهیه روغن دنبه، باعث گرفتن بوی زهم آن می شود. می توانید به جای ماست از شیر هم استفاده کنید. در این صورت به ازای هر ۳ کیلو دنبه گوسفندی، از ۱ لیتر شیر استفاده کنید.

*برای از بین بردن بوی نامطبوع روغن دنبه می توانید از مواد دیگری مثل گلاب، دارچین، پوست نازک و نارنجی رنگ روی پرتقال، مرزه، آویشن و … استفاده کنید. در صورت استفاده از این مواد، بعد از آماده شدن روغن دنبه آن را با آبکش یا یک پارچه نازک صاف کنید.

*در تمام مدتی که روغن دنبه را درست می کنید، حرارت را روی حالت بسیار ملایم تنظیم کنید. اگر حرارت را بالا ببرید، روی روغن کف ایجاد می شود و نمی توانید آن را کنترل کنید، در نتیجه روغن هدر می رود. در ضمن کیفیت روغن دنبه هم پایین می آید.

*از خواص زردچوبه این است که می تواند بوی زهم روغن دنبه را بگیرد و رنگ آن را هم خوشرنگ تر می کند. ولی اگر می خواهید رنگ روغن روشن باشد، می توانید آن را از طریقه تهیه روغن دنبه حذف کنید.

*اگر تفاله به جا مانده از روغن دنبه سیاه نشده و نسوخته باشد، می توانید آن را به صورت خام مصرف کنید یا این که در انواع خورش بریزید.

*برای نگهداری روغن دنبه برای طولانی مدت، آن را در یخچال قرار دهید و در(ب) بطری یا ظرف را ببندید. با این کار روغن بویی نخواهد داشت و ماندگاری آن هم بالاتر می رود.


۱- طرز تهیه روغن دنبه بدون بو با ماست و سرکه​


روش تهیه روغن دنبه خانگی با ماست و سرکه


مواد لازم برای طرز تهیه روغن دنبه​


دنبه گوسفندی: ۲ کیلوگرم
آب: ۲ لیوان دسته دار فرانسوی
نمک: ۱/۴ لیوان دسته دار فرانسوی
سرکه سیب: ۱ لیوان دسته دار فرانسوی
ماست: ۱ کیلوگرم
پیاز: ۳ عدد
هل: ۳ عدد
رزماری یا برگ بو: ۱ عدد
زردچوبه: به میزان لازم


مراحل تهیه طرز تهیه روغن دنبه​



در ادامه ۴ مرحله درست کردن روغن دنبه بدون بو با ماست و سرکه را برای شما توضیح می دهیم.


مرحله اول: دنبه ها را بشویید و در آب نمک بخیسانید​


در اولین مرحله از طرز تهیه روغن دنبه، دنبه ها را بشویید و خرد کنید. در یک ظرف یا قابلمه مناسب، آب و نمک را با هم مخلوط کنید و به هم بزنید تا نمک کاملا حل شود. سپس دنبه ها را در آب نمک بریزید و روی آن را بپوشانید. به مدت ۸ ساعت دنبه ها را در آب نمک قرار دهید و بعد آن ها را آبکش کنید.


مرحله دوم: دنبه ها را با پیاز روی حرارت بگذارید​


دنبه های آبکش شده را در یک قابلمه روحی بریزید. پوست پیازها را بگیرید ولی آن ها را قاچ نکنید و به صورت سالم و درسته در قابلمه بیندازید. قابلمه را روی شعله بسیار ملایم گاز قرار دهید. اصلا عجله نکنید که حرارت را بالا ببرید. باید دنبه ها خیلی آرام روغن‌شان را پس بدهند. به مدت ۶ ساعت دنبه ها را روی حرارت بگذارید. در نهایت رنگ دنبه ها قهوه ای خواهد شد.


مرحله سوم: بقیه مواد را اضافه کنید​


بعد از این مدت، وقتی رنگ دنبه ها به قهوه ای تغییر کرد، سرکه را اضافه کنید. سپس این روغن را آبکش کنید تا جزغاله ها و پیاز جدا شود و یک مایع صاف داشته باشید. دوباره این مایع را در قابلمه بریزید و به آن ماست، هل، کمی زردچوبه (در صورت دلخواه) و رزماری یا برگ بو را اضافه کنید.


مرحله چهارم: دوباره روغن دنبه را حرارت دهید​


دوباره قابلمه را روی شعله گاز قرار دهید و ۱ ساعت دیگر صبر کنید. حرارت شعله باید خیلی ملایم باشد. سپس کف یک صافی را با یک پارچه نازک و تمیز بپوشانید. صافی را روی یک قابلمه قرار دهید. روغن دنبه را روی پارچه بریزید تا همه ناخالصی ها روی پارچه بماند و روغن داخل قابلمه بریزید. وقتی روغن دنبه از حرارت افتاد آن را در ظروف شیشه ای تمیز و درب دار بریزید و در یخچال نگهداری کنید.


۲- طرز تهیه روغن دنبه خانگی (روش دوم)​


تهیه روغن دنبه خانگی


مواد لازم برای طرز تهیه روغن دنبه​


دنبه گوسفندی: ۳ کیلوگرم
پیاز: ۳ عدد درشت
سرکه، آبلیمو یا آبغوره یا رب انار: ۱ لیوان دسته دار فرانسوی
گلاب: ۱ لیوان دسته دار فرانسوی
پوست سیب درختی: ۱۵۰ گرم
میخک: ۱ قاشق چای خوری
کاکوتی: ۲ قاشق چای خوری


مراحل طرز تهیه روغن دنبه​



در این روش از طرز تهیه روغن دنبه بدون بو باید دنبه ها را به خوبی بشویید. پوست پیاز را بگیرید و آن را به ۴ قسمت برش بزنید. سپس همه مواد لازم برای طرز تهیه روغن دنبه را در چرخ گوشت یا میکسر بریزید و کاملا با هم چرخ کنید. مواد چرخ شده را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.

بعد از این که کاملا روغن دنبه خارج شد و به اصطلاح روغن پس داد شعله گاز را خاموش کنید. حالا روغن دنبه به دست آمده را با آبکش یا با یک پارچه نازک به همان روش قبلی صاف کنید. وقتی روغن دنبه کمی خنک شد آن در ظرف مناسب درب دار بریزید و در یخچال نگهداری کنید.




کاربرد های روغن دنبه چیست؟​


کاربرد های روغن دنبه چیست؟


روغن دنبه علاوه بر مصارف خوراکی برای درمان برخی دردها و تیرگی ها هم استفاده می شود. ماساژ دادن این روغن روی صورت و دست ها به شادابی پوست کمک می کند و باعث شفافیت آن می شود. بهتر است بعد از استحمام روغن دنبه را روی پوست خود بمالید. همچنین برای رفع تیرگی های صورت از روغن دنبه می توان استفاده کرد.

برای رفع دردهای مفصلی و آرتروز هم یکی از روش های قدیمی، مخلوط روغن دنبه با خرما است که دردهای عضلانی و کمردردهای سیاتیکی را درمان می کند. در ضمن توصیه می شود که از این روغن برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده نکنید. روغن دنبه یک روغن مناسب برای پخت و پز بدون سرخ کردن است.




سخن پایانی​


هنوز مصرف روغن دنبه بین متخصصان طب سنتی و پزشکان، مخالفان و موافقانی دارد که هر یک دلایلی را برای اثبات ادعاهای خود بیان می کنند. هر چند مصرف روغن دنبه خواص زیادی برای سلامتی دارد و از مواد طبیعی درست می شود، اما فراموش نکنید که چربی و کالری آن بسیار بالا است. بنابراین برای مصرف آن باید انجام فعالیت و تحرک را در برنامه روزانه خود قرار دهید. در این صورت می توانید از مزایای این روغن طبیعی برای سلامت بدن و زیبایی بهره ببرید. در ضمن سعی کنید روغن دنبه را خودتان در خانه تهیه کنید. چون هم مقرون به صرفه و ارزان‌تر تمام خواهد شد و هم از سلامت آن مطمئن خواهید بود. روغن دنبه را می توانید برای پخت و پز و در حد تعادل در غذاهای خود استفاده کنید.


سوالات متداول​


طبع روغن دنبه چیست؟


طبع روغن دنبه چیست؟​


دنبه گوسفندی و روغن آن هم مثل طبع گوشت گوسفند، گرم و تر است.


مصلح دنبه چیست؟​


توصیه می شود که دنبه را با ادویه هایی مثل زنجبیل، فلفل، دارچین مصرف کنید. در این صورت هضم آن آسان تر می شود و مزاج آن بهبود پیدا می کند.


روغن دنبه چقدر کالری دارد؟​


روغن دنبه ۳ برابر روغن های عادی انرژی و کالری دارد و دیر‌هضم است.
 

Similar threads

بالا