ترس‌های متداول در کودکان و راههای درمان آن

دانشجوي كامپيوتر

دستیار مدیر تالار هنر
کاربر ممتاز
ترس در کودکان
ترس طبیعی یا به طور مختصر «ترس» به واکنشی گفته می‌شود که در موقعیت‌هایی نشان داده می‌شود که برای بیشتر افراد، ترسناک تلقی می‌شود. مثلا ترسیدن هنگام گذشتن از پرتگاهی در ارتفاعات کوهستان یا ترس از صدای مهیب انفجار در‌ آشپزخانه. اما ترس مرضی یا فوبیا نوع خاصی از ترس است که در درجه اول افراطی، غیر منطقی و ناموجه است. اگر فوبیا از یک چیز خاص (مثلا آمپول)، از حیوانی خاص (مثل گربه) یا موقعیتی خاص (مثلا پرواز با هواپیما) باشد به آن فوبیای خاص می‌گویند و اگر ترس از موقعیت‌های اجتماعی (مثل سخنرانی) باشد به آن فوبیای اجتماعی گفته می‌شود.

این تقسیم‌بندی‌ها را می‌شود برای بزرگسالان به راحتی به کار برد اما در کودکان به چند دلیل، جدا کردن ترس‌های طبیعی از فوبیا سخت است. در درجه اول نشانه‌های ترس در کودکان با بزرگسالان فرق می‌کند. یعنی ممکن است کودک به جای ‌این که مثل بزرگسالان از موقعیتی وحشت زده شود، حالت قهر به خود بگیرد یا خودش را به بزرگسالان بچسباند. حتی ممکن است کودک، ترس خودش را پشت نشانه‌های افسردگی و خشم پنهان کند. ضمن‌این که برخلاف بزرگسال‌ها که می‌دانند ترسشان افراطی و غیر منطقی است کودکان آن قدر رشد نکرده‌اند که تفاوت ترس‌های طبیعی و غیر طبیعی را بدانند.
چه ترسی؟ چه سنی؟
بعضی از ترس‌ها برای بعضی از سنین طبیعی‌تر است اما کلا هیچ ترسی – حتی اگر طبیعی باشد- نباید بیش از دو سال طول بکشد. یعنی طول کشیدن بیش از‌این حد، نشانه مشکل و نیازمند توجه یا حتی درمان بالینی است.
ویژگی‌های ترس در کودکان
* برخی از ترس‌ها در کودکان ریشه فطری دارد(ترس از صداهای مهیب) و برخی دیگر از همان ماه‌های اول و به صورت اکتسابی در کودک شکل می‌گیرد(ترس از حیوانات مثل سوسک و گربه) و والدین برای جلوگیری از ترسو شدن کودکان باید خود الگوی شجاعت باشند.

* ترس کودکان ممکن است ثبات و دوام نداشته باشد، زود پدید آید و زود هم از بین برود.

* گاهی ترس کودکان مبتنی بر واقعیت نیست یعنی از چیزی می‌ترسند که بی‌خطر است.
روش‌های درمان ترس کودکان

با توجه به نوع ترس در کودک، روش‌های درمانی متفاوتی ارائه می‌شود. این روشها عبارتند از:

* از بین بردن موقعیت ترس‌آور: یکی از راه‌های درمان ترس کودک، دور کردن وی از شرایط و موقعیت ترس‌آور است، مثلا محیط تاریک.

* تلقین در تقویت روحی: یکی از روش‌های مۆثر، تلقین شجاعت به کودک است، چرا که گاهی ترس، ناشی از عدم اعتماد به نفس و احساس بی‌کفایتی است و در صورتی که کودک اعتماد به نفس یابد، می‌تواند به عنوان فردی شجاع بر ترس خود غلبه کند.

* ارائه الگو: یکی از راه‌های درمان، ارائه الگوی مناسب و شجاع برای کودک ترسو است. این الگو باید بدون نقص و قابل لمس و به دور از مقایسه کودک با او باشد که البته الگوهای مناسب را بهتر است از میان کتاب‌ها انتخاب کرد.

* درمان‌های پزشکی: گاهی کودک از نظر جسمی دچار ضعف‌های بدنی شده است و این ضعف زمینه را برای ترس ایجاد کرده است. اختلالات غدد و ترشحات اضافی ممکن است با تأثیر بر سیستم بدن سبب مشکلات و اختلالاتی چون ترس در کودکان شوند.

راه های کمک کردن به کودکان در مقابله با ترس
والدین می توانند به فرزندانشان کمک کنند تا با تقویت حس اعتماد به نفس و کسب مهارتهای لازم با ترس های خود مقابله کنند. در این قسمت می خواهیم شما را با راه های کمک به فرزندانتان برای مقابله با ترسها و اضطرابهای خود آشنا کنیم:

* تشخیص دهید که این ترس واقعی است. هرچند که به نظر شما مسئله ای بسیار کوچک و پیش پا افتاده باشد، برای فرزندتان حقیقت دارد و باعث اضطراب و ترس او می شود. صحبت کردن درمورد آن ترس بسیار کمک کننده است، کلمات گاهی قادرند احساسات منفی را از چیزی بیرون بکشند. اگر درمورد ترسها صحبت کنید، قدرت آنها کمتر خواهد شد.

* هیچوقت با کوچک و ناچیز کردن آن مورد، سعی نکنید کودکتان را وادار به مقابله با آن کنید. گفتن "مسخره بازی در نیار! هیچ دیوی تو کمد تو قایم نشده!" ممکن است باعث شود فرزندتان بتواند بخوابد، اما ترس را از بین نخواهد برد.

* اسباب ترس را برای فرزندانتان فراهم نکنید. اگر میدانید فرزندتان از سگها خوشش نمی آید، طوری از خیابان رد نشوید که با آن سگ روبه رو نشوید. اینکار فقط باعث می شود که فرزندتان یقین کند که سگها موجوداتی ترسناک و وحشت آور هستند. در اینگونه مواقع فقط باید با مراقبت و توجه با کودکتان رفتار کنید تا بتواند با آن موقعیت ترس آور روبه رو شود.

* به فرزندتان یاد بدهید که چطور میزان یک ترس را اندازه گیری کند. اگر کودک بتواند شدت یک ترس را با میزان 1 تا 10 بسنجد، ممکن است بتواند به ترس با شدت کمتری نسبت به قبل نگاه کند.

* تکنیک های کنار آمدن و برخورد با ترسها را به کودکانتان بیاموزید. می توانید این تکنیک ها را امتحان کنید: خودتان را "صاحب خانه" به کودک معرفی کنید، و این باعث خواهد شد که کودک نسبت به شیء ترسناک جرات و جسارت بیشتری پیدا کند و برای فرار از آن به شما پناه بیاورد. به فرزندانتان یاد بدهید که در چنین مواقعی به خود بگویند، "من می توانم.." یا "هیچی نیست، می تونم با اون کنار بیام...". تکنیک های تمدد اعصاب نیز کمک کننده هستند، مثل تجسم فکری (تصور غوطه خوردن روی ابرها یا دراز کشیدن لب ساحل دریا) و تنفس عمیق.

* صبور باشید

* سعی کنید در کودکتان حس استقلال به وجود بیاورید. خیلی سخت است، به‌خصوص برای شمایی که کودکتان به شما وابسته است و خودتان هم به کودکتان وابسته‌اید.

* یکی از بهترین راه‌های انتقال غیر مستقیم سخنتان به کودکتان «بازی کردن» است. شما می‌توانید در زمینه های ترس کودکتان با وی همبازی شده و واکنش‌های کودکتان را ببینید و اگر لازم بود اصلاحش کنید.

* کودکتان را با دیگران مقایسه نکنید. ‌این کار باعث می‌شود نه تنها ترس کودکتان را درست نکنید بلکه با مقایسه او با همسالانش، عزت نفسش را هم لگدمال می‌کنید.

* اصرار نکنید. هر چه بیشتر کودکتان را مجبور به مواجهه با ترسش کنید و بیشتر از زور استفاده کنید، هراسش بیشتر می‌شود. سعی کنید کاری کنید که کودک کم کم به ترس خود خو بگیرد.

راه برطرف کردن ترسها , مقابله با آنهاست. با استفاده از پیشنهاداتی که در این مقاله ارائه شد، می توانید به فرزندتان کمک کنید تا بهتر با موقعیت های زندگی کنار بیایند.

منبع:tebyan.net
www.beytoote.com
 

Sogol1681

مدیر تالار روانشناسی
مدیر تالار
کاربر ممتاز
مقابله با ترس کودکان....

مقابله با ترس کودکان....



ترس به مثابه بخشی طبیعی از رشد و نمو کودک است اما ترس طولانی و پیوسته‌ای که در زندگی عادی کودک اختلال ایجاد کند ترس بی‌اساس« بی‌منطق» یا فوبیا نامیده می‌شود و به عبارتی ترس شدید از موضوع با موقعیتی است که بیشتر افراد از آن دچار ترس و واهمه نمی‌شوند . کودکان نوپا اغلب از جدایی، جاروجنجال ،‌افتادن، حیوانات حشرات،‌ استفاده از لگن توالت بچه، حمام و... می‌ترسند. ترس رایج بین کودکان دوره پیش‌دبستانی شامل ترس از حیوانات، حشرات، اشباح و غول‌ها،‌گم شدن، طلاق والدین و از دست دادن یکی از آنها وتنهایی هنگام خواب است. ترس از جدایی، ورود به موقعیت‌های جدید (خصوصا شروع مدرسه) پذیرفته نشدن در جمع، جنگ و دزدی بیشتر ترس کودکان دبستانی است. نوجوانان هم ازموقعیت‌های جدید مانند ورود به دبیرستان،‌ جنگ، طلاق والدین و ... می‌ترسند.

برخی اتفاقات خاص مانند زمین خوردن، سوختن و... می‌تواند موجب ترس و نگرانی بیشتری در کودک شود اما اغلب ترس‌ها، عملکردی از خلق و خو و حالات روحی کودکان است. ترس کودکان در مواقعی که استرس دارند بسیار بیشتر می‌شود. مواردی مانند تولد فرزند جدید ‌نقل مکان،‌ طلاق ومرگ یکی از عزیزان می‌تواند موجب افزایش ترس شود. همچنین والدینی که به شکل افراطی اضطراب و نگرانی خود را بروز می‌دهند باید بدانند که این الگو را به کودکانشان منتقل می‌کنند. می‌توانید از...

راهکارهای زیر برای آ‌رام کردن کودک‌تان استفاده کنید.

۱) هر چند ترس کودک احمقانه ومسخره به نظر آید، باید به آن احترام بگذارید . عکس‌العمل منفی از جانب والدین نه تنها کمکی نمی‌کند بلکه ترس کودک رابیشتر می‌کند منظور از عکس‌العمل منفی، مسخره کردن ، تنبیه کردن یا نادیده گرفتن و ... است.

۲) با کودک همدردی کنید دلسوزانه از او حمایت کنید.

۳) انرژی( احساس) مثبت به او منتقل کنید مثلا موارد و مشکلاتی که در گذشته به آنها غلبه کرده است را به خاطرش بیاورید و با گفتن جملاتی نظیر تو می‌توانی همه چیز درست خواهد شد و... به او کمک کنید.

۴) کودکان‌تان را آرام ومطمئن کنید به او اطمینان دهید که می‌تواند با ترس مقابله کند و دوباره همه چیز برایش عادی خواهد شد.

۵) بیش از حد از کودک خود مراقبت نکنید این کار سبب افزایش ترس کودک می‌شود.

۶) کودکتان را تشویق کنید تا با موقعیت یا شرایطی که از آن می‌ترسد روبرو شود و به او کمک کنید تا موقعیت را کنترل کند.
بسیاری از این رفتارهای کودکان بخشی طبیعی از دوران کودکی آنهاست اما اگر ترس آنها سبب اختلال در فعالیت‌های خانواده،‌ مشکلات در دوستی، اختلال در رفتن به مدرسه یا برنامه خواب آ‌نها شود یا منجر به رفتارهای وسواسی درکودک شود حتما باید با دکتر کودکتان مشورت کنید.



محمود ذاکری
کارشناس مسائل خانواده
 
آخرین ویرایش:

l-mohajeri

عضو جدید
يك كارشناس ارشد روان شناسي گفت: بازي درماني و شناسايي عامل ترس دو راه مهم براي درمان ترس است. معصومه اسلامي با اشاره به اينكه عوامل متعدد زيستي ، روان شناختي و خانوادگي در بروز ترس تاثيرگذار است، اظهار داشت: تغيير در شيوه زندگي محل سكونت، جدا شدن از والدين، برخوردهاي نادرست والدين، خيالبافي و پردازش موارد متعدد در ذهن كودك، شنيدن خاطره ي ترسناك از ديگران بدون توضيح، تهديدهاي دوستان و والدين و از همه مهم تر نداشتن آگاهي در مورد مسائل مختلف در ايجاد ترس اثر به سزايي دارد.
وي توجه كردن به سن كودك در درمان ترس را موثر دانست و تصريح كرد: برخي از ترس ها در سنين خاصي، طبيعي هستند اما اگر ترس در كودك مدت زيادي طول بكشد بايد پي گيري هاي لازم براي درمان آن انجام شود. اين روانشناس تأكيد كرد : حفظ خونسردي والدين و عجله نكردن در رفع ترس در درمان آن موثر است.
اسلامي عنوان كرد: سرزنش كردن كودكان به علت ترس آنها روش بسيار نامناسب است به طوري كه روند درمان را كندتر مي كند همچنين ترس ممكن است براي بزرگترها غير منطقي اما براي خود كودك بسيار منطقي جلوه كند. وي اظهار داشت: گاهي اوقات ترس كودك به علت همانند سازي با والدين بروز مي كند كه در واقع عامل ترس در خود والدين مشاهده مي شود و به همين منظور در درمان ترس، والدين هم بايد مورد بررسي قرار گيرند.
منبع‌: آرمان
 
بالا