نیروگاه دیزلی

ARC_2008

مدیر بازنشسته
با سلام
... از آنجا که شبکه برق رسانی در نواحی صعب العبور جغرافیایی با مشکلات عدیده ای روبرو است ، لذا نیروگاه های دیزلی محلی جایگزین مناسبی برای تامین برق این نواحی به شمار می رود. این نیروگاههای کوچک که که ظرفیت آن ها گاه از 5 مگاولت آمپر نیز تجاوز می کند ، جایگاه ویژه ای در کشور ایران - به دلیل وجود دو فلات پهناور کویری و البته نقاط کوهستانی بسیار - پیدا کرده اند . از مناطق جزیره ای ایران - جنوب ایران - که گذر کنیم ، شهرهای بزرگی در استان فارس و خراسان برق مورد نیاز خود را از طریق نیروگاه های دیزلی تامین می کنند . گذشته از این ، اکثر کارخانجات بزرگ دنیا دارای یک نیروگاه داخلی هستند .
یک نیروگاه دیزلی ، عبارت است از ( معمولا )چند دیزل ژنراتور که به صورت موازی ( سنکرون ) با هم کار کرده و برق نیروگاه را تامین می کنند.
یک دیزل ژنراتور ، عبارت است از یک موتور دیزلی و یک ژنراتور که بعد ازکوپله شدن و نصب ادوات کنترل ، شکل دیزل ژنراتور ( Generating-Set ) را پیدا است .
این یک دیزل ژنراتور است ؛ یک ژنراتور کوچک .
تمامی مسائلی که در مورد نیروگاه مطرح است ( از حفاظت های لازم ، بازدیدهای دوره ای ، سنکرون شدن دو ژنراتور ، کنترل آن و ... ) ، در این نوع از نیروگاه ها نیز صدق می کند .
برای قدرتی های عزیز بسیار شیرین است که با نحوه ی کار این نیروگاه ها بیشتر آشنا شوند . بنده می روم سمت اصلی ترین بخش آن : کنترل .
کنترل یک دیزل ژنراتور عبارت است از برقراری پایداری لازم و کافی توان ظاهری آن( ظرفیت ) پس از راه اندازی .
جهت کنترل ژنراتور ، دقیقا مانند کنترل یک ژنراتور بزرگ ، کنترلرهای خاصی وجود دارد که بسته به کاربردی (application)که دیزل ژنراتور خواهد داشت ، انتخاب می شود . این کنترلرها ، به گونه ای عمل می کنند که پس از انجام یک سری تنظیمات در زمان راه اندازی و نیز بر حسب ادوات کنترل و اندازه گیری متصل به کنترلر به نوعی به طور خودکار به کنترل دیزل می پرازند.
و این نوع دیگری از " اتوماسیون صنعتی " است. اتوماسیون دیزل ژنراتور .
کاربردهایی که می تواند این دیزل داشته باشد :

1- اضطراری : گاهی اوقات ، برق شهر وجود دارد . هدف از ایجاد نیروگاه دیزلی ، تزریق برق به سیستم پس از قطع برق شهر (mains ) شرکت توانیر است . ساده ترین حالت راه اندازی و کنترل .

2- موازی با برق شهر : حالا ، برق شهر وجود دارد ( فرض کنید یک ژنراتور با نام A ) . یک دیزل ژنراتور هم به سیستم تزریق می شود تا در مصرف برق شهر تعادل ایجاد شود . موضوع راه اندازی کمی پیچیده شده است . در حین راه اندازی می بایست تمامی شرایط لازم برای سنکرون نمودن ژنراتور برقرار باشد . این شرایط را به یاد می آورید ؟

3- مختلط : فکر کنید ( البته فکر سالم )!
.
.
.
شرکت های تولیدکنندگان این دیزلها و کنترلرهای آن ها محدود است . به راحتی می توان آن ها را شناخت و با طرز کار این دیزلها و کنترلر های آن ها آشنا شد ( ولی سخت می توان با آن ها کار کرد ) . ... تابعد .
 

Benefic.H

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام

ممنون از مطلب جالبت، امیدوارم با کمک شما دری تازه از اتوماسیون صنعتی تو این سایت باز بشه!
 

ARC_2008

مدیر بازنشسته
عملکرد کنترلرهای دیزل ژنراتور در حالت اضطراری :
همانطور که گفته شد ، در صورتی که دیزل ژنراتور در حالت اضطراری (stand-by) قرار بگیرد ، می بایست با قطع برق شهر ، برق تولید شده توسط دیزل وارد مدار گردد. کنترلری که برای این کار روی دستگاه نصب شده ، به محض قطع برق شهر ( البته با توجه به تنظیماتی که دارد ، با تاخیر زمانی ) کلید برق شهر را قطع کرده و دیزل ژنراتور را راه اندازی می کند . اگر موتور در حال کار باشد ، رله استارت فورا متوقف می شود . پس از آنکه دیزل ژنراتور به مقدار نامی خود برسد ، دستگاه فرمان وصل کلید برق ژنراتور را صادر می کند . با برگشت برق شهر ، کلید برق ژنراتور غیر فعال و کلید برق شهر فعال می گردد. با قطع کلید برق ژنراتور ، دیزل متوقف می شود( البته پس از مدت زمان خنک شدن ) .
این کل پروسه خودکار یک کنترلر دیزل در حالت emergency بود . خوب ،این کنترلرها دارای معمولا چهار حالت کاری مختلف هستند . حالت کاری دستی ( که راه اندازی ، قطع و وصل کلیدها با اپراتور باشد ) ، حالت کاری اتوماتیک ( همین حالت ) ، حالت کاری تست ( آزمایش کنترلر در شرایط off ، همان simulation خودمان ) و حالت کاری off ( خاموشی ) . همچنین این کنترلرها دارای یک سری تنظیمات هستند :
حدود بالا و پائین ولتاژ و فرکانس و جریان و ... برق شهر
حدود بالای ولتاژ و فرکانس و ...ژنراتور
تایمرهای مختلف از جمله تاخیر قبل از استارت ، بین استارت ، تاخیر فرکانسی ، ولتاژی و ...
حال کنترلرها را می توان براساس میزان تنظیمات ، میزان عملکرد و قابلیت اطمینان بر دو دسته تقسیم بندی نمود :
آن دسته از کنترلرهایی که دارای تنظیمات زیادی هستند و معمولا از طریق نرم افزار config می شوند ( همون برنامه ریزی خودمان ! )
آن دسته از کنترلرهایی که دارای تنظیمات محدودی هستند و از طریق پانل خودشان تعیین می گردند.
( جهت آشنایی بیشتر با این کنترلرها ، شما را به شبکه می سپارم ! )
تا بعد ...
 
آخرین ویرایش:

ARC_2008

مدیر بازنشسته
... چند برند معروف در عرصه تولید محصولات کنترل دیزل ژنراتورها :
1- DEEPSEA : این شرکت انگلستانی ، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ( نه یکی از بزرگترین عرضه کنندگان ) کنترلرهای دیزل ژنراتور در سطح دنیا است . با داشتن انواع مختلفی از کنترلرها در هر نوع کاربرد ، بازار خوبی بدست اورده . با توجه به سیاست های دولت انگلستان و تبانی با شرکت های بزرگ کوپله کننده دیزل در دنیا ، حتی با توجه نداشتن کیفیت زیاد کنترلرهایش ، اما شرکت ها و کارخانجات زیادی از آن استقبال کرده اند. در ایران هم نمایندگی دارد .
2- ComAp : شرکت اصلا امریکایی است که در جمهوری چک فعالیت می کند . این شرکت یکی از اعضای شرکت بزرگ HugliTech سوئیس بوده و یکی از مدعیان تولید کنترلر در این عرصه می باشد . خبر اینکه با وارد نمودن محصولات جدید خود با نام NT ( تکنولوژی جدید ) ، تحول چشمگیری در کیفیت کنترلرهای بازار نموده است.
3- Bernini : از محصولات این شرکت ایتالیایی ، بیشتر روی دیزل های با سطح ظرفیت کمتر مانور می دهند . به دلیل قیمت های باور نکردنی که دارد ، بازار خوبی پیدا کرده است.
4- Datakom , Emco : دو شرکت از ترکیه . این دو شرکت محصولات با کیفیت بالا ندارند . شرکت بزرگ کوپله کننده ترکیه به نام Aksa هم از این شرکت ها استقبال خوبی نکرده اند . ولی بسیاری از کشورهای جهان سومی روی به محصولات این شرکت ها آورده اند .
5- علاوه بر این شرکت ها یی که در بالا ذکر شد و فقط به تولید کنترلرهای متفاوت دیزل ژنراتور اقدام می کنند، شرکت هایی چون کامینز پاور ، پرکینز و ... که به تولید خود دیزل ژنراتور اقدام می کنند نیز برای خود کنترلرهای تخصصی دارند .
از شرکت های تولید کننده محصولات جانبی کنترل دیزل هم می توان به GAC, markon,stamford,siemens,marelli,pillor و ... اشاره داشت .
موفق باشید !
 

نیما حسینی

عضو جدید
سلام
ذکات علم آموختن آن به دیگران است.
ممنون از اینکه اطلاعاتتون رو در اختیاار دیگران هم میگذارین .
 

kittleboy_87

عضو جدید
سلام
ممنون از اعضای عزیز
فقط اگه میشه دوستان لطف کنن با ذکر منبع بنویسن
مطالب علمین همه، فرصتی برای اشتباه یادگرفتن نداریم;)
 

Similar threads

بالا